Arkkitehtiä metsästämässä

Tontin muutamat haasteet – kapea mutta pitkä, Espoon tiukka kaava ja vielä tiukempi korttelisuunnitelma sekä kalliorinne – rajasivat nopeasti valmistalot pois meidän ulottuvilta. Arkkitehtia siis tarvitaan ja ehkä samalla saadaan siitä vähän erilainenkin. Lisäksi kaavassa määrätään talon julkisivun materiaaliksi punatiili. Äkkiseltään se tuntui meistä vähän luotaantyöntävältä, mutta muutaman arkkitehdin innostuneet kommentit alkoivat kääntää päätämme ja naapuriin rakentuva talo itse asiassa sopii hyvin kallioiseen mäntykankaaseen väriensä puolesta. Arkkitehtien kanssa ensi kertaa rakentava pääsee kokemaan, että rakentamisessa on joka vaiheessa tarjontaa joka lähtöön. Halvasta arkkitehdistä joka piirtää sinulle sen talon kun speksaat aina kalliiseen asti joka tekee jo sitten vähän sisutussuunnittelua ja miettii kaikki detaljitkin kohdalleen. Ajattelimme itse, että vaikka budjetti on rajallinen, olemme valmiita maksamaan arkkitehdistä vähän enemmän ja tinkimään sitten joko neliöistä tai varustuksesta. Kaunis ja toimiva design on kuitenkin tärkeämpää kuin sähköllä toimivat verhot tai poreamme. Varustusta voi myös parantaa myöhemminkin, mutta talon design on ja pysyy. Aloitimme arkkitehtien kanssa keskustelun heti kesäkuussa, mutta kesälomat ja muutaman arkkitehdin vastauksien viipyminen johti kuitenkin siihen, että arkkitehti palkattiin vasta syyskuussa.

Arkkitehdeille tehtiin pitkä lista toivomuksia tilasuunnitelman muodossa josta tärkeimmät:

  • Talo selkeästi kahteen kerrokseen, paljon huonekorkeutta mutta ei kahden kerroksen korkuisia avoimia tiloja
  • 4 makuuhuonetta + työ/vierashuone, huoneistoalaa n.170m2
  •  Kuraeteinen/arkieteinen
  • Keittiö/ruokailutila/olohuone yhtä isoa avaraa tilaa
  • paljon ikkunapintaa jotta kauniit avokalliomaisemat saadaan hyödynnettyä
  • Iso kodinhoitohuone jossa voisivat olla kaikki vaatekaapitkin jotta vaatehuolto lapsiperheessä saataisiin mahdollisimman vaivattomaksi.
  • Paljon terassia, mutta nurmikon osuus tontilla minimoidaan. Ennemmin kunttaa, jota ei tarvitse olla koko ajan parturoimassa.

Arkkitehdille esittelimme myös liudan kuvia taloista joista pidämme. Arkkitehti kävi tarkkaan ne läpi ja kyseli, mikä kussakin talossa oli “se juttu”. Näin jäätiin odottelemaan ensimmäistä luonnosta talosta.

Advertisements

One thought on “Arkkitehtiä metsästämässä

  1. Punatiili kuulostaa oivalliselta julkisivumateriaalilta. Ja onhan siinäkin valinnanvaraa… on punatiiltä ja sitten on Punatiiltä. Itse hiukan vierastan nykyisiä jämeriä ja valkoisia kivitaloja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s