Ensimmäinen luonnos

Arkkitehti laittoi postia, että ensimmäiset luonnokset olisivat valmiina ja sopisi tulla katsomaan. Innoissamme hommasimme lastenhoitajan paikalle ja säntäsimme toimistolle. Olin käynyt jo kertaalleen aikaisemmin pyörähtämässä ja muutaman skissin nähnytkin ja toivoinkin että ainakin yhdestä niistä olisi ideaa kehitelty eteenpäin. Arkkitehdit olivatkin rakentaneet koko korttelista ja vaihtoehtoisista talomalleista pahvimallit, joita sitten sai pyöritellä kädessä ja tätä kautta vähän paremman kuvan, millaiset ne oikeastaan olisivatkaan. Piirustusten perusteella se kieltämättä voisi jäädä vähän ohueksi.

Meitä odotti siis kaksi mallia, suorakulmio ja vinokulmio (vähän viuhkan muotoinen). Vinokulmio vaikutti varsin kiinnostavalta, sillä se oli vähän normaalista poikkeavan oloinen ja siinä pihalle jäi paremmin tilaa. Suorakulmio vaikutti vähän laatikolta jossa oli vain ulokkeet päissä. Suurin yllätys tuli kuitenkin autotallin myötä. Se suunniteltiin sijoitettavaksi talon viereen, mutta maan alle. Tällä lailla pihaa saataisiin lisää, kun tallin katto katettaisiin maalla ja piha jatkuisi saumattomasti. Autotallista olisi yhteys suoraan kellarikerrokseen ja sieltä pääsisi kivasti kulkemaan kuivin jaloin suoraan autosta taloon.

Piirustuksia katsellessa tuli sitten kuitenkin suurin pettymys. Vaikka olimme tähdentäneet, että haluamme talon kahteen kerrokseen, luonnoksessa talo oli piirretty neljään tasoon + kellari. Lapsiperheen kannalta katsottuna tämä on aika haasteellinen systeemi, kun leluja raahataan koko ajan kerroksesta toiseen. Lisäksi kuraeteistä ei ollut suunniteltu mihinkään ja kodinhoitohuone oli pieni vaikka olimme toivoneet, että siihen käytettäisiin neliöitä. Arkkitehtien ehdotus, että pesuhuoneen ovea (suihkun vierestä ovi ulos) voisi käyttää arkisisäänkäyntinä ja kuraeteisen korvikkeena viimeistään vakuutti, ettei kummallakaan taida olla omia lapsia…

Arkkitehdeillä oli kyllä hyvä selitys useamman tason ratkaisulle, sillä tonttimme on sen verran loivassa rinteessä, että koko talon matkalla tontti nousee vain puolen kerroksen verran. Tällöin kahden kerroksen ratkaisu laittaa alakerran osittain maan sisään ja yläkerta jää vähän hassusti roikkumaan ilmaan.

Mietimme asiaa muutaman viikon vaimon kanssa ja menimme uudestaan toimistolle leikkimään pahvimallilla ja totesimme, että asiaan on pakko keksiä jonkinmoinen ratkaisu. Eläminen viidessä tasossa (kun kuraeteinen keksittiin sijoittaa kellariin autotallista tulevan oven yhteyteen ja kellari näin tullee aktiivikäyttöön) on yksinkertaisesti liian monimutkaista. Arkkitehdit saivat ohjeet vääntää talo kahteen kerrokseen, vaikka sitten alakerta jäisikin maan sisään. Liityntä yläkerran terassilta takapihalle tulee oleman haasteellinen, mutta haasteitahan ihmisellä pitää ollakin?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s