Talotoimittajakierros

Vaikka talomme lämmin massa vaikuttaa varsin simppeliltä – suorakuutio kahteen kerrokseen + osakellari, yhden lappeen pulpettikatto on siinä jonkin verran haasteita rakenteellisesti. Yläkerran huonekorkeus on korkeammasta päästä noin 4,8m eli pitkittäisiin seiniin tarvitaan jonkinlaista jäykistävää rakennetta. Lisäksi päätyseinät ovat melkein kokonaan lasia, joten niihinkin joudutaan jotain teräspalkkia ujuttamaan. Suurimman työn taitavat kuitenkin tuottaa parvekkeet. Parvekkeiden alle ei haluta pilareita niitä kannattelemaan, koska ne veisivät muodolta keveyttä. Tämän takia parvekkeet pitänee tehdä jonkinlaisena teräskehikkona joka ripustetaan seinään roikkumaan. Niille lisävaadetta tuo vielä parvekkeiden sivulla jatkuva tiilivuoraus, jota parvekkeen tulee pystyä kannattelemaan. Parvekkeet ovat itsessäänkin varsin painavat (n.9x3m), joten saapa nähdä millaiset konstruktiot rakennesuunnittelijat saavat aikaiseksi.

Näillä eväillä lähdettiin talotoimittajia puhuttamaan. Luultavasti taloa ei puurunkoisena edes saa tehtyä, mutta kustannusmielessä tämäkin vaihtoehto tulee kartoittaa. Tiedustelut kuvien kera lähtivät siis:

  • puutalotoimittajat: Jukka-talot, Kastelli, Herrala-talot
  • Harkkotalot: Lammi, Lakka, Basso-talot, BAU-kivitalot, passiivikivitalot, Jämerä
  • Betonielementtitalot: Potius, talokauppa24

Jukka-taloilta tuli nopeasti vastaus, että tämä ei sovellu heidän tämänhetkiseen tuotantoonsa. Tämä ei juurikaan yllättänyt. Herrala-taloilla luonnos oli lähetetty heidän omaan rakennesuunnitteluunsa hymiöiden ja kommentin “tällainen suorakaide ei varmaan sovellu meille” kera. Sinänsä mielenkiintoista, koska he tekevät pre-cut toimituksia ja luulisi olevan varsin sama, minkä mittaista lautaa tai elementtiä koneelle syötetään. No, näin ei näytä olevan asia. Kastelli halusi keskustella tarkemmin, jos tällaista ruvetaan tekemään, sillä jotain muutoksia joudutaan varmaan tekemään jos puurunkoa halutaan.

Harkko- ja elementtitoimittajilta tuli vastauksia vaihtelevilla toimitussisällöillä. Lammin Mauritz Lähteenkorva antoi erittäin professionaalin vaikutelman. Kahdella tapaamisella kartoitettiin toimitussisältöä ja käytiin läpi tarjousta. Samoilla kerroilla käytiin läpi myös Domuksen ikkuna- ja ovitoimitusta. Lakan tarjousta ei ole vielä kuulunut. Basso-taloilta ei kuulunut koskaan mitään. Bau-kivitaloilta tuli nopeasti kattava tarjous, jossa tiiliverhouskin oli muurattu. Passiivikivitalojen lopulliseen tarjoukseen pitää vielä tutustua, mutta yllättäen alustava hinta oli samaa luokkaa Lammin kanssa. Mainoslause “kivitalo puutalon hinnalla” ei siis taida ihan pitää paikkaansa. Jämerältä Timo Salo soitteli myös ja kertoi tarjouksensa ja sanoi, että jos rakenteeseen ei tehdä vähän helpotuksia, heidän rakenteellaan tästä tulee reippaasti budjetin ylittävä. Potiukselta saatiin myös kilpailukykyinen tarjous, jossa houkuttaa myös nopea rungon pystytys. Talokauppa24:n tarjousta vielä odotellaan. Heidän konseptinsa on varsin mielenkiintoinen. Siinä elementit tulisivat Saksasta laivalla. Elementit on raudoitettuja ja niihin on valettu 30mm sisä- ja ulkokuori. Loppuvalu tapahtuu paikanpäällä pumppuautolla. Tällä säästetään rahdeissa, koska onttoja elementtejä mahtuu kuormaan huomattavasti enemmän. Lisäksi kun välipohja valetaan samaan aikaan seinäkuorien täytön aikaan, saadaan yhteinäinen betonikuori kiertämään taloa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s