Toinen luonnoskierros

pikkukuva

Anu ja Ville olivat lyöneet terävät päänsä yhteen ja pähkäilleet miten talon saisi kahteen kerrokseen ja päätyneet “massa+jalusta” malliin. Tässä mallissa talossa on suurempi massa yläkerroksessa ja alakerta toimii jalustana tälle massalle. Jos aikaisemmissa versioissa oli jotain kommentoitavaa, niin tämä oli kertalaakista varsin upea. Talon lämmin osuus on varsin yksinkertainen suorakulmio, mutta yläkerran kolme metriä syvät terassiparvekkeet antavat yläkerralle sen suuremman massan ja hieman normaalitalosta poikkeavan ulkomuodon. Keittiö ja olohuone siirrettiin yläkertaan vinon katon alle, jolloin saatiin paremmin hyödynnettyä korkea tila ja yli neljä metriä korkea lasiseinä. Tästä tulee aukeamaan tosi kiva näköala! Alakertaan tulee sitten pari makuuhuonetta, työhuone ja takka/pukuhuone, kodinhoitohuone, pesuhuone ja sauna. Takkahuoneesta pääsee takapihan terassiparvekkeen alle vilvoittelemaan.

Nyt vain sitten talotoimittajien puheille kyselemään alustavia tarjouksia niin saadaan tietää mitä tällainen voisi tulla maksamaan…

Advertisements

5 thoughts on “Toinen luonnoskierros

 1. Hei,
  Nimet Anu ja Ville kuulostivat kovin tutuilta, koska luulen, että olemme valitsemassa samat arkkitehdit. Olisikin mielenkiintoista kuulla teidän kokemuksia heidän toiminnastaan. Ainakin sen kuvan sain, että ideoita löytyy, mutta eivät taida olla kovin “jalat maassa” -tyyppejä? Oliko teillä muita syitä miksi arkkitehti meni vaihtoon kuin se, että suunnittelivat aivan liian kalliin vaihtoehdon?
  Terveisin,
  J

  • Hei!
   Anulla ja Villellä on hyviä ideoita siitä olen aivan samaa mieltä. Mehän annoimme vain listan toiveita ja vapaat kädet siitä eteenpäin ja toiveissa oli, että lopputulos olisi jotain “makeeta”. Jos nyt kertaan meidän kokemuksia niin jos budjetti ei olisi ollut ongelma niin olisimme tehneet projektin loppuun heidän kanssaan ja juuri sellaisen talon kuin luonnoskierrosten päätteeksi saimme aikaiseksi. Meitä ehkä hieman tympäisi alussa se, että teimme pitkän listan toiveita talosta, mutta niistä ei ensimmäiseen luonnokseen tullut kuin muutama ja osa pois jääneistä oli sellaisia jotka ovat lapsiperheen kannalta katsottuna ihan pakollisia (kuraeteinen tai jokin muu sisäänkäynti lapsille). Toisella kierroksella sitten oltiinkin jo oikein hyvällä mallilla. Avannon “pakettiin” kuuluu, että Anu ja Ville suunnittelevat kaiken eli sieltä tulee kaikki saunasta ja kaiteista aina kaappeihin ja ikkunoihin saakka ja tämä on mielestäni kyllä hyvä juttu. Se varmistaa, että koko kämppä on fiksusti samaa tyyliä ja yksityiskohdat tulevat kuntoon. Lisäksi se helpottaa rakentajaa kahdella tavalla:
   a) saat valmiit listat mitä pitää hankkia (ei tarvitse itse mittailla, suunnitella ja arpoa oikeita kokoja ja korkoja)
   b) monet asiat tulee itse suunnitellessa huomattua vähän myöhään (esim. jos haluat että ikkunoiden karmit eivät nouse smyygeistä vaan ikkunalauta jatkuu tasaisena aina lasiin saakka niin se pitää ottaa huomioon jo elementtikuvissa jne.)
   Toisaalta tämä tietysti maksaa ja me totesimme, että säästömielessä pitää sitten tehdä vähän enemmän itse suunnittelua. Toivottavasti ero ammattilaisen ja aloittelijan välillä ei ole hirveä iso 🙂

   Meidän mokaksi täytyy laskea, että emme ottaneet samantien myös rakennesuunnittelijaa mukaan suunnitteluun (vaikka Anu sitä kovasti suosittelikin). Tällöin oltaisiin heti alussa voitu tiputtaa jotain ratkaisuja pois turhan vaikeina (=kalliina) ja tehdä taloa enemmän puurunkoisen suuntaan. Tällainen tietysti vaatii rakennesuunnittelijalta tavallista enemmän sitoutumista ja sitä kautta vähän isompaa kuluerää. Tarjouksia kysellessä tuntui vaan, että perus rakennesuunnittelija tekee yhden version ja that’s it. Ja niitä sitten pusketaan kuin liukuhihnalta ja mielellään mahdollisimman simppeleitä taloja, jotta maksimoidaan panos/tuotos suhde. Muutama kuitenkin löytyi joilla oli kiinnostusta vaativaampaankin kämppään, mutta hinnat olivat kohtuullisella tasolla (n.5000-6000e).

   • Kiitos tuhannesti vastauksista! Blogissani kerron miten meidän yhteistyö lähtee sujumaan… Pienenä hidasteena on meidän Saksassa asuminen. Tervetuloa blogiini 🙂

   • No worries! Toivottavasti projekti sujuu hyvin 🙂
    Missäpäin Saksaa asustatte? Mekin vietimme Dusseldorfissa 2,5v, mutta palasimme jo 9 vuotta sitten. Hinku olisi muuttaa takaisin, mutta ehkä tällä kertaa sitten Baijeriin lähemmäksi vuoria.

   • Me asustellaan Saarbrückenissa Saksan lounaisosissa pian jo kaksi vuotta. Mulla taas olis kova hinku pois täältä (koska Suomessa olisi hyvin palkattua työtä, mutta täällä kielitaidottomana ei vastaavaa palkattua työtä löydy). Olemme muuttamassa täältä ensi kesänä, joten meillekin tulee 2,5 vuotta asumista Saksassa 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s