Lippusia ja lappusia

Sähkö- ja LVI-suunnitelmat saapuivat ja pääsivät samantien kommentointiin rakennesuunnittelijalle ja arkkitehdille. Molemmilta suunnittelijoilta varsin ripeää toimintaa vaikkakaan emme mitään ihmeellistä ole suunnittelemassa. Meinasimme aluksi olla laittamatta ollenkaan taloautomaatiota, mutta tuttu sähkäri vinkkasi ettei ihan ilman kannata olla. Kuulemma pienellä viitseliäisyydellä ja esim. Oumanin 686 yleiskäyttöisellä ohjaus- ja valvontayksiköllä saa tehtyä kahdeksan eri toimintoa ja nopeasti ajatellen totesimme sen riittävän meidän tarpeisiin. Sillä saa tehtyä kotona-poissa ohjauksen, kosteusvahdin, liiketunnistimet, ulkovalot ja auton lämmityspistokkeet ja tuossa on vasta 5. Tuollainen yksikkö maksaa ehkä 500e + piuhat ja anturit ja hieman asennustyötä. Jonkinverran pitää opetella miten se ohjelmoidaan, mutta eipä tuo varmaan mitään rakettitiedettä ole. Eihän se yhtä upea ratkaisu ole kuin joku KNX, mutta riittää meidän tarpeisiin. Sitä saa tarvittaessa ohjattua kännykällä tai ipadillä jos laittaa kylkeen modeemin ja maksaa varmasti vain murto-osan siitä mikä kuluisi edes perustason KNX-virityksiin. 

Advertisements

4 thoughts on “Lippusia ja lappusia

  1. Moikka,
    Olemme omassa rakennusprojektissamme vaiheessa jossa mietimme sähkösuunnittelua ja olemme miettineet automaatiojärjestelmän ottamista tai hylkäämistä 🙂 Tuntuu että tarve olisi juuri samanlaiselle automaatille, jota olette tässä pohtineet – yksinkertaista ja vain tarvittavia ominaisuuksia. Osaatko tässä vaiheessa kertoa, millaiset kustannukset teille tuli kokonaisuudessaan kyseisestä järjestelmästä (laite, tarvittavat lisäosat, suunnittelu, asennus…tms.)? Olisin kiitollinen tiedoista, auttaisi meidän pohdintoja kovasti eteenpäin!

    • Moi,
      Meillä kun on tuo rakentaminen vähän viivästynyt elementtitoimittajan puolelta niin en pysty tarkkoja lukuja vielä antamaan. (Seinät tullee ensi viikolla jos aikataulut tällä kertaa pitävät) Sen verran pystyn kuitenkin sanomaan, että sähkösuunnittelu sisältäen tuon perusautoamaation maksoi 700e. Piuhaa mennee jonkinverran, mutta sen kustannus ei ole kummoinen, veikkaan alle 100e kun itse ajattelin ne piuhat vetää valmiiksi. Itse automaatiopalikoiden hinnat löytyy Oumanin kotisivulta hinnastosta. Jos ottaa valmiin automaatiopaketin Ouman plus, maksaa se noin 1850e + tarvittavat anturit yms ja se mennee jonnekin 3000e hujakoille kokonaisuudessaan. Tuossa on kaikki tehtynä valmiiksi, mutta jos viitseliäisyyttä löytyy, voisi ostaa vaikka EH-686 palikan ja ohjelmoida siihen itse tarvittavat toiminnot. Tämä palikka maksaa 410e+alv ja yhdellä palikalla tekee jo aika paljon perusautomaatiosta ja kahdella palikalla melkein mitä vain. Lisäkuluja siihen päälle tulee gsm-modeemista ja varmaan siihen jotain muutakin tulee, mutta uskoisin ettei tämä 1500e enempää maksaisi. Toinen vaihtoehto voisi olla Selega (www.selega.fi)jolla löytyy myös valmiita ratkaisuja, niiden hinnoista en osaa sanoa, mutta tekniikka on varsin simppeliä, joten ei varmaan kalliimmaksi tule kuin tämä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s