Tukimuuri

Image

Jutta Urpilaista lainaten, ensinnä tahtoisin kiittää taitavia työmiehiä ja tässä kohtaa erityisesti kaivurikuskiamme Teroa. Tero oli ensimmäinen (ja ainoa) joka osasi kysyä, että mitenkäs se tuo teidän talon ja autotallin väli on ajateltu tehdä. “No, kuinka niin?” “No siten, että jos minä tästä nyt kaivan autotallille paikan oikeaan korkoon niin teidän talon alta lähtee louheet ja sorat valumaan pois kun autotalli tulee noin kolmen metrin päähän talosta ja reippaasti alemmas.” Siis soittoa mestarille ja sen jälkeen rakennesuunnittelijalle, jolla olikin ollut jo epäilyksiä, että paikka voi olla vähän haastava toteutettava. No, rakennesuunnittelija tontille ja kaivuri kaivamaan kyseinen nurkka auki kallioon saakka ja sitten tukimuurin tekoon. Tontilla alunperin suunniteltu 30cm leveä ja metrin korkuinen muuri vaihtui sitten kuvissa 40cm leveäksi ja 1,2 – 1,5 metriä korkeaksi reippaasti raudoitetuksi pötkyläksi, jossa kulmasta ulos tuleva tappi tulee kannattelemaan yläkerran parvekkeen tukipilaria.

Image

Muuten oltaisiin jo sorapatjalla, mutta pieni lisätyö ennen anturavalua on aina paikallaan. Tänä vuonnahan ei tule talvea. Onneksi kaivurikuski oli juuri tämän viikon ottanut lomaa, koska muotin teko ei ihan viikonlopussa onnnistunut kuten rakentajanalku oli optimisti ajatellut. Koko viikkohan siihen meni ja perjantaina saatiin valu tehtyä. Kiitoksia vaan talkoomiehille ja appiukolle muotintekoavusta.

Image

Rautaa on Rolls-Royce mitoituksella eli riittävästi.  Pari vinkkiä muille valumuottia itse vääntäville:

1) muottivaneria tukevat kakkosneloset kannattaa laittaa tasan samalla jaolla ja juuri samoihin kohtiin molemmin puolin. On nimittäin huomattavasti helpompi saada se 8mm harjateräs menemään tuosta läpi kun reiät sattuvat kutakuinkin kohdalleen.

2) Kannattaa olla skeptinen kun Ramirent sanoo lukkojen toimivan 6mm raudalla. Eivät muuten toimi kuin uusina tai uudehkoina. 8mm oli ok, mutta senkin kanssa osa lukoista piti hakata ihan tappiin saakka, että ne ottivat kiinni.

3) muottilukot kannattaa kiinnittää niin, että pääset hakkaamaan niitä irtikin. Itsellä valui sen verran sepeliä muottia vasten, että jouduin lapiohommiin saadakseni kaikki lukot irti.

Image.

Muotti täytettynä. 5,5 kuutiota erilaisin lyhentein somistettua juoksevaa kultaa (ainakin hinnasta päätellen). Onneksi oli muottilukot, sillä tuon paksuimman kohdan alareuna meinasi vähän pullistella ja muutama kakkosnelonen sieltä korkkasikin irti ennen kuin muottilukko pysäytti.  Tässäkin kohtaa onnistuin ryssimään, sillä betonimenekkiä laskiessani unohdin tuon vinon kulman tuoman ekstran ja laskin kulman suorana. Kuorma oli sitten sen puoli kuutiota vajaa ja pumppuauto odotteli puoli tuntia ylimääräistä, että saatiin loput kurat paikalle.

Advertisements

2 thoughts on “Tukimuuri

    • Vuokraamossa ei ollut yhtään kiristäjää, joten vedettiin käsin mitä saatiin. Muotti sitten jousti löysät poi. Lisäksi lukot olivat vähän heikossa hapessa ja muutama taisi hypätä seuraavaan harjakseen ennen kuin otti kunnolla kiinni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s