Elämyslattiavalu vai lattiavaluelämys?

Halusimme taloomme betonilattiat ja mietintää käytiin Mastertopin tai silikaattikäsitellyn lattian välillä. Asuntomessuilla Talo Skammissa käytyämme totesimme, että silikaattikäsitelty on se mitä halutaan. Mastertop vaikutti turhan elävältä pinnalta ja silikaattipintainen oli mukavan rauhallinen, mutta silti hieman vaihteleva. Lattiamies teki hyvän tarjouksen johon kuului elämyslattiavalu (eli valutyö + konehierto useampaan otteeseen) sekä betonit heidän kauttaan. Lattiavalu oli sovittu alkavaksi maanantaiaamuna klo 7. Sitä ennen oli kuitenkin saatava kaikki valmiiksi: erotuskaistat, sähköjohdot, lattialämmitysputket kohdilleen, paineet sisään, peitettävä aukot jotta aurinko ei kuivattaisi betonivalua epätasaisesti, päätettävä valun paksuus, merkattava korot seiniin ym ym. Tämä johti siihen, että raksalla tuli vietettyä koko yö. Viiden aikaan aamulla, kun kuvittelin kaiken olevan valmista ja että enää tarkistan kaivojen korot ja lähden ottamaan nokoset ennen valuporukan tuloa, huomaan yläkerran kylpyhuoneen kaivon olevan liian korkealla ja kaatoa tulisi vain sentti 2,5m matkalle. Kaivo on siis saatava syvemmälle, mutta kun välipohja on 20cm paksu betonilaatta ja klo on viisi aamulla vaihtoehdot touhulle ovat aika rajalliset. Piikkaamalla se olisi muutaman minuutin homma, mutta siihen herää koko katu. Rälläkällä samaten, mutta siihen herää ainakin naapurit. Siis kokeillaan hakata vain vasaralla ja viisi minuuttia myöhemmin tiesin, että silläkin saa naapurin hereille. Otettiin sitten puukko kouraan ja käytettiin sitä talttana ja naputeltiin vasaralla hissukseen betooniin koloa. Tuntia myöhemmin kaivo oli sentin syvemmällä ja äkkiä urtsua reiät täyteen ja paino päälle, että pysyy paikallaan ja ehtii vähän jämähtää ennen valua. Kymmentä vailla seitsemän totesin, että nyt on pakko hakea huoltamolta vähän kahvia ja sämpylää, muuten mieheltä loppuu virta. Takaisin tultuani 20min myöhemmin, tontilla olikin Lattiamiehellä jo täysi meno päällä ja betonia levitettiin taloon. Kaikki vaikutti siis oikein hyvältä.

kura leviää

kura leviää

Paikalla oli kolme miestä linjaamassa pintaa ja yksi pumppasi kuraa lattialle. Homma toimi ripeästi ja tuntia myöhemmin yläkerta olikin valmis.

valupintaa ensimmäisen käsiliippauksen jäljiltä

valupintaa ensimmäisen käsiliippauksen jäljiltä

Alakertaan meni toinen tunti ja miehet lähtivät valamaan toisen kohteen ja sanoivat tulevansa parin tunnin päästä hiertämään pintaa. Totesin itsekin, että nyt lähden ottamaan unet ja palaan iltapäivällä katsomaan miten homma sujuu. Tässä vaiheessa sateli vähän vettä ja olimme kaikki sitä mieltä, että sadekeli on hyvä valukeli kun kura ei kuivu liian nopeasti.

Iltapäivällä vettä tulikin sitten oikein kunnolla ja tuulikin yltyi. Palattuani tontille miehet tulivat vastaan ja sanoivat, että vettä tulee sisään sekä ikkunoista joista pressut olivat repeytyneet irti (10mx12m pressu on aika purje ja kiinnityslenkkien kestävyys näköjään varsin vähäinen) että myös katosta jossa on vain OSB-vanerit aluskatteena. Varsinkin katosta tulevat pisarat olivat ongelma, koska ne syövät hiertopintaan koloja. Tätä yritettiin estää levittämällä tippakohtiin pahvin paloja, mutta tuolla tuulella se oli vähän puolivillainen ratkaisu. Ja sitä vettähän sitten tuli ja tuli. Taivaalta, ikkuna-aukoista ja katosta. Ja tuulta riitti ja pressut lepatti pitkin tonttia. Ja rakentajaa masensi.  

Konehierrettyä pintaa ja pahvia tippoja nappaamassa

Konehierrettyä pintaa ja pahvia tippoja nappaamassa

Saa nyt nähdä millaiseksi tuo yläkerran lattia muodostuu loppuhionnan jälkeen. Onneksi pisarat eivät ihan paraatipaikoille tippuneet vaan vähän syrjempään. Jos siis joku on tekemässä samanlaista lattiaa, suosittelen lämpimästi asentamaan ikkunat ja katon ensin. Se suojaaminen ja kastelu on huomattavasti pienempi paha kuin tämä sään armoille joutuminen. Varsinkin jos talossa on yhtä suuret aukot kuin meillä. 

Kaikesta huolimatta pinta näyttää noita muutamia kohtia lukuunottamatta varsin hyvälle. Märkätilat jätettiin käsiliipatulle pinnalle. Hyvää jälkeä tuli niihinkin. Suosittelen siis muillekin Lattiamiehen valua. Kaadotkin näyttävät olevan kohdallaan. 

konehierretyn ja käsiliipatun ero

konehierretyn ja käsiliipatun ero

Seuraavana päivänä valun päälle levitettiin suodatinkangas, kasteltiin se läpikotaisin ja vedettiin vielä muovi päälle. Näin se saa olla kaksi viikkoa. Kovalevyt levitetään muovin päälle suojaamaan lattiaa kolhuilta. Loppuhionta ja silikaattikäsittely tehdään vasta ennen kalustamista joten lopullinen pinta nähdään vasta sitten. 

kasteltu suodatinkangas paikallaan

kasteltu suodatinkangas paikallaan

lattia muovitettu pariksi viikoksi

lattia muovitettu pariksi viikoksi

Advertisements

2 thoughts on “Elämyslattiavalu vai lattiavaluelämys?

  1. Pöh, olipa huonoa tuuria, muitta aika monella käy jotakin vastaavaa lattiavalujen kanssa.
    Meilläkin ekassa talossa valuporukka ajoi hieman harhaan ja auto juuttui lumiseen mäkeen ja lattian sen vuoksi liippaus viivästyi ja ei tullut ihan priimaa 😦

    Tsemppiä jatkoon!
    T: Porotontalo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s